26.11.2020 | 16:50

Одним із факторів, що роблять «живу воду» «мертвою», є нітрати, які при перевищенні вмісту в складі води призводять до тяжких захворювань, зокрема, до водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, яка може стати причиною смерті.

Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

Нітрати — це солі азотної кислоти, які й раніше надходили до організму людей та тварин, адже їхній вміст у грунті є елементом мінерального харчування рослин. Сьогодні  вони потрапляють до води через такіфактори, як

  • надмірне використання та неправильне зберігання мінеральних та органічних добрив у сільському господарстві;
  • через недотримання санітарно-гігієнічних норм при облаштуванні колодязів (адже відходи життєдіяльності тварин та людей містять значну кількість нітратів).

Нітрати добре всмоктуються в кишково-шлунковому тракті, швидко потрапляють у кров і розносяться по всьому тілу. Коли дози перевищують допустимі норми, виникає гостре нітратне отруєння. Безпечною для людини дозою нітратів є 150—200 мг на добу, гранично-  допустимою — 500 мг, токсичною — понад 600 мг. Для дітей ці норми є значно меншими.

Для попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії, необхідно:

– не вживати питну воду із колодязів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

– дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;

– територію поблизу колодязя  утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

– з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

– за можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.

Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.